logo_ticanaf

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PUBLICATIES

 

Wat is een Yorka?
Een Yorka is de geest van de overledene die net is gestorven en zich bevindt tussen aarde en Hemel. Een overledene die nog niet in de Hemel is, is dus een Yorka. Om deze Yorka naar het Licht te begeleiden hebben enkele culturen dezelfde doeltreffende methoden. Ik zal de methoden bespreken die voortvloeien uit de culturen van de creolen, afrikanen en de hindoestanen en meer.

Veel familieleden slapen gedurende de periode vóór de begrafenis of crematie van de overledene in het huis van de overledene. Dit gebeurt om zichzelf en anderen te beschermen tegen de geest van de overledene, 'de Yorka'. Om de Yorka te helpen bij de overgangsrite en bij het verlaten van het lichaam en ook om de nabestaanden te beschermen wordt de yorka gevraagd om te vertrekken. Om gevaar te voorkomen worden alle spiegels, beelden, alle foto’s, eten en drinken en alle voor de overledene herkenbare objecten bedekt. Dit gebeurt meestal met een witte laken. Om de yorka gunstig te stemmen offert men eten en drinken aan de yorka die hij/zij heel erg graag lusste tijdens dat de overledene nog leefde. Ter gedenking vertelt men allerlei verhalen over diegene als een soort anekdote. Er worden troost liederen gezongen om ze aan de Yorka te laten zien dat ze om hem / haar hebben gegeven. De Yorka zal zich door middel van het eten en drinken, de memoriale verhalen en liederen bewust worden van zijn / haar dood. Het ritueel is tevens een afscheid met liefde. Om ervoor te zorgen dat de Yorka niet op Aarde blijft hangen mag er geen traandruppel op de kist vallen. Mede in verband hiermee staat er altijd iemand met een zakdoek bij de kist van de overledene om alle tranen op te vangen. De geesten die na dit afscheidsritueel alsnog niet naar het Licht zijn gegaan worden (veelvuldig) ingezet om iemand met zwarte magie te treffen. De geest van een overleden persoon waarbij nog geen afscheidsrite heeft plaatsgevonden kan nog niet worden ingezet voor kwade doeleinden. Tijdens of vlak na het overlijden van een persoon neemt vaak de overledene afscheid van zijn dierbaren door iets van zich te laten horen. Men hoort vaak een tik, geklop, ziet knipperend licht, het flikkeren van een kaars, of de overledene zelf, en meer verschijnselen.

De eerste keer dat ik zelf te maken kreeg met een Yorka was in 1991. Een mannelijke cliënt belde mij op. Hij woonde vlakbij mijn sportschool aan de Fahrenheitstraat in Den Haag. Zijn vrouw had last van een yorka. Deze yorka was echter zo sterk dat het mij niet toeliet om bij haar te komen. Haar schoonfamilie had de yorka 'gestuurd' omdat ze het niet eens waren met hun huwelijk; ze belijdden allebei een ander geloof. De vrouw was heel erg ziek en wilde zelfmoord plegen omdat ze geen genezing voor ogen had. Ik heb destijds mantra's en doewa's geschreven die ze in het water moest dompelen en moest opdrinken. Kort daarna is ze bevrijd van deze yorka. Echter, de yorka had zich daarna aan mij verbonden. Hij wilde wraak. Ik heb er 3 weken over gedaan om hem weg te krijgen. De daarop volgende jaren heb ik yorka's sneller naar het Licht kunnen begeleiden middels speciale technieken. In mijn boek kunt u meer lezen over deze ervaringen.

Verwante artikelen:
Geesten, Goden en Demonen
Wat is een Geest?
Wat zijn Intelligente Entiteiten?
Wat is een Engel?
Wat is een Duivel?
Wat is een Demoon?
Wat is een Djinn?
Wat is een Poltergeist?
Wat is een Bosgeest?
Wat is een Bakroe?
Wat is Winti?
Wat is een Tjoerail?
Wat is Glaasje draaien (geesten oproepen)?Copyright © Ticanaf. All Rights Reserved. Ticanaf® is a registered trademark. Any form of reproduction, storage or transmittal of this material is prohibited without the written permission of Ticanaf. Permission to produce or copies may be obtained by contacting Ticanaf, Lau Mazirellaan 466, 2525 WV, The Hague, The Netherlands, or by calling + 31 70 329 87 17.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ticanaf_CBS_Outdoor_Tram
logo_ticanaf

 

 

...

Home | Disclaimer | Copyright | Privacy Statement | Sitemap | Algemene Voorwaarden | Contact