logo_ticanaf

 

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ARTIKELEN

 

Incest
Een vrouwelijke cliënt is jarenlang misbruikt door haar oudere broer. Ze is in haar jeugdjaren samen met haar drie andere zussen meerdere keren per maand verkracht. De zusjes werden door hun moeder geroepen en gedwongen om bij hun broer te slapen, omdat de moeder dit 'nodig' achtte. Wanneer de dochters dit hoorden, begonnen ze te huilen en vielen ze vaak flauw. De moeder in kwestie had geen argwaan omdat ze het zich niet kon voorstellen dat haar zoon ongepast gedrag zou vertonen bij zijn eigen zusjes.

Nu de dochters allemaal volwassen zijn geworden, zijn ze 'schuw' voor een liefdesrelatie. De behoefte aan een relatie met liefde, warmte en begrip is wel aanwezig, maar de seksualiteit die daarbij komt kijken gaat gepaard met een angst- gevoel. Dit angst- gevoel is van zodanige aard, dat vaak niet wordt overgegaan tot een relatie. De eerste verwerking van incest begint bij de bevestiging dat incest ‘niet hoort’. Kinderen die seksueel misbruikt worden, zijn hierdoor overrompeld, maar weten vaak niet beter en laten alles toe. Ze voelen wel aan dat er iets niet helemaal klopt; de deur gaat dicht, niemand mag binnenkomen en alles gaat stiekem. Dit gevoel wordt weggedrukt totdat er nieuwe informatie vrijkomt, bijvoorbeeld in de vorm van seksuele voorlichting op school. Dit gebeurt in Nederland pas op 12- jarige leeftijd. Taak voor de ouders is dus om hun kind op jonge leeftijd te leren wat wel en niet mag. Echter, er zijn ook veel kinderen die seksueel misbruikt worden door hun vader of moeder.

Er is pas geleden besloten om via school de kinderen op jonge leeftijd voorlichting te geven over seksualiteit. Echter, wat ik zie gebeuren is dat de seksuele experimentfase van deze kinderen hierdoor eerder op gang zal worden gebracht. Kinderen gaan sneller 'de bloemetjes buiten zetten' en zullen al zwanger worden op een kinderlijke leeftijd. Voorlichting van de kwade kant van seksualiteit, zoals incest, is dus wel nodig op zeer jonge leeftijd en dient te gebeuren op een kort moment waarbij de ernst van de zaak wordt benadrukt. Duidelijk moet worden gemaakt wat incest inhoudt, welke uitingen dit kan hebben en hoe hierop kan worden gereageerd met een eventuele voorbeeldscenario. Hierdoor wordt het herkennen van incest mogelijk gemaakt en kan een kind zichzelf beschermen door hierop een bewust signaal te geven. De echtelijke seksuele kant van het verhaal in de vorm van 'verliefd worden' en 'kindjes maken', dient op een latere leeftijd te gebeuren. Dit om een kind, een kind te laten zijn.
Copyright © 2004 - 2018 Ticanaf. All Rights Reserved. Ticanaf® is a registered trademark. Copyright:D.D. 27-08-2004; 4.408120.11. Any form of reproduction, storage or transmittal of this material is prohibited without the written permission of Ticanaf. Permission to produce or copies may be obtained by contacting Ticanaf, Lau Mazirellaan 466, 2525 WV, The Hague, The Netherlands, or by calling + 31 70 329 87 17.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo_ticanaf

 

 

Home | Disclaimer | Copyright | Privacy Statement | Sitemap | Algemene Voorwaarden | Contact