Mishandeling
Veel vrouwen worden door hun partner zwaar mishandeld. Zo is er een cliënt die vaak in het ziekenhuis lag om hiervan te herstellen. Eenmaal thuis sloeg haar partner haar weer het ziekenhuis in. Ik had haar geadviseerd om weg te gaan bij hem. Ze wilde ook weg, maar had intussen te weinig zelfrespect. Ze was heel bang voor hem en ook van wat de familie ervan zou vinden. Het scheiden wordt vaak als een nederlaag gezien. De druppel deed de emmer overlopen toen ze voor de zoveelste keer van het ziekenhuis kwam. Haar gebroken been moest nog herstellen. Eenmaal thuisgekomen verkrachtte hij haar meerdere malen en mishandelde hij haar weer. Ze was wakker worden in een hel. Gelukkig is ze weggegaan bij hem. Ze bezweek elke keer voor hem omdat hij na zo'n bui ging huilen en smeken voor vergiffenis. Hij was dan erg lief voor haar, maar dit vreugdevolle moment duurde nooit lang.
De strategie van dit soort mannen is dat ze hun vrouw of vriendin helemaal in elkaar slaan, waarna ze gaan huilen om medelijden op te wekken. Vervolgens zijn ze ontzettend lief voor de vrouw, kussen haar van top tot teen en vrijen heel liefdevol. Ze komen dan vaak met een excuus dat dit gedrag niet toerekenbaar is omdat ze bijvoorbeeld bezeten waren door een geest of dat ze veel problemen hebben. Bovendien geven ze vaak de schuld aan de vrouw. Op deze manier kan de vrouw niet meer zonder deze man en raakt ze verslaafd aan dit moment van liefde en aandacht. Veel vrouwen raken er ook aan gewend dat ze toch bij zo'n man blijven. Ze zien de vrijpartij als een beloning, een compensatie voor de lichamelijke en geestelijke marteling. Ik ben van mening dat men in de jeugdjaren al moet worden ingelicht over deze psychologische aspecten. Geweld wordt binnen de vier muren van het gezin vaak als legitiem ervaren, waarna dit een uiting heeft in de toekomstige verhoudingen in de maatschappij. Respect kan worden bijgebracht door al vanaf het begin van een relatie duidelijk aan te geven wat wel en niet ‘done’ is. Een soort ‘agreement’ dat bij toepassing van geweld de relatie wordt verbroken, is daarmee een eerste vereiste.
Copyright © 2004 - 2018 Ticanaf. All Rights Reserved. Ticanaf® is a registered trademark. Copyright:D.D. 27-08-2004; 4.408120.12. Any form of reproduction, storage or transmittal of this material is prohibited without the written permission of Ticanaf. Permission to produce or copies may be obtained by contacting Ticanaf, Lau Mazirellaan 466, 2525 WV, The Hague, The Netherlands, or by calling + 31 70 329 87 17.
|
|